Soorten oogmetingen
- Refractieonderzoek: Dit is de meest bekende en gebruikelijke oogmeting. Het meet de brekingsfouten van het oog, zoals bijziendheid, verziendheid en astigmatisme. Dit wordt meestal gedaan met behulp van een autorefractor, een phoropter of een retinoscoop.
- Oogdrukmeting: Dit meet de druk in het oog, ook wel intra-oculaire druk genoemd. Een verhoogde oogdruk kan een indicatie zijn van glaucoom. Er zijn verschillende methoden om de oogdruk te meten, waaronder de non-contact tonometer (luchtpufmeting) en de applanatie tonometrie (meting met een drukstaafje).
- Ooggezondheidsbeoordeling: Dit omvat een evaluatie van de algemene gezondheid van de ogen, inclusief het controleren op tekenen van oogziekten zoals glaucoom, staar, maculadegeneratie en droge ogen. De opticien kan de oogzenuw, het netvlies en andere structuren in het oog beoordelen met behulp van een oftalmoscoop, een spleetlampmicroscoop of andere geavanceerde instrumenten.
- Binoculaire visuele functietests: Deze tests beoordelen hoe goed beide ogen samenwerken en hoe ze diepte, coördinatie en het vermogen om zich te concentreren op nabije objecten kunnen waarnemen. Dit kan onder meer de beoordeling van fixatie disparatie, accommodatie en oogbewegingen omvatten.
Doel van een oogmeting
Het doel van oogmetingen is om een nauwkeurige diagnose te stellen van eventuele visuele problemen en om de juiste correctieve maatregelen aan te bevelen, zoals brillen of contactlenzen. Het is belangrijk om regelmatig een oogmeting te laten doen om veranderingen in het gezichtsvermogen en ooggezondheid tijdig te detecteren.